Trends in 2021 worden in elk vakgebied beïnvloed of zelfs gedomineerd door COVID-19. Dat is voor niemand een verrassing. Februari is intussen net achter de rug. We hebben op basis van honderden gesprekken en ervaringen met klanten en partners begin dit jaar enkele trends geïdentificeerd die zich volgens ons het hele jaar zullen doorzetten… én die voor ons de moeite waard zijn om in mee te gaan als L&D. Hier zijn ze.

L&D trend 1: ontwikkeling van leiderschap dankzij technologie

Leiding geven aan een team is geen eitje. Er zijn heel wat specifieke vaardigheden voor nodig die niet iedereen bezit: duidelijk communiceren, anderen inspireren, delegeren en controleren wanneer nodig, mensen verbinden… Een L&D-molen die vlot draait slaagt erin om medewerkers met leiderspotentieel te identificeren en op te leiden om de juiste competenties te ontwikkelen.

In een digitale of hybride werkomgeving verandert er echter heel veel. De klassieke vaardigheden van een goeie leider zijn niet altijd voldoende. Op zijn minst moet de leider in kwestie die klassieke vaardigheden weten te vertalen naar een digitale context. Een voorbeeldje:

Hoe geef je een medewerker een informeel schouderklopje? Hoe stuur je iets kleins bij voor het escaleert zonder de situatie te destabiliseren?

  • Je kan een mailtje of chatberichtje sturen – maar beheers je als leider voldoende je schrijfstijl om verkeerde interpretaties te vermijden?
  • Je kan een videocall doen – maar ben je in staat om bij die interactie het juiste evenwicht te vinden tussen formeel en informeel?

Gelukkig zijn er voor L&D ook technologische oplossingen om de leiders van morgen te vinden én ze te begeleiden: Artificiële Intelligentie (AI), bijvoorbeeld. Die technologie kan leiders in wording gepersonaliseerde tips en aanbevelingen bezorgen en L&D managers helpen hen te beoordelen: dat allemaal op basis van data natuurlijk. Digitale platformen zoals het Totara Talent Management platform bieden L&D de mogelijkheid om performance en opleiding veel beter op elkaar af te stemmen. Investeringen om over na te denken dus.

L&D trend 2: upskilling en reskilling via digitaal leren

Leiders hebben in 2021 dus nood aan upskilling. Wat is upskilling? We spreken ervan wanneer medewerkers nieuwe vaardigheden aanleren om hun functie verder (en beter) te uit te voeren. Het gaat dus niet enkel over leidersrollen. Simpelweg leren omgaan met essentiële digitale tools als Microsoft Teams is voor élke medewerker noodzakelijk om zijn of haar huidige functie productief te blijven uitvoeren.

Anderen moeten vaststellen dat hun job in de context van 2021 aan relevantie heeft ingeboet. Het is dan ook uitermate belangrijk dat L&D hen op tijd begeleidt naar een nieuwe functie binnen de organisatie (reskilling). Er is daarbij geen tijd om te wachten tot klassikale opleidingen weer helemaal mogelijk zijn.

Daarom wordt digitaal leren steeds crucialer binnen de L&D-strategie. Je moet als L&D manager manieren vinden om soft skills aan te leren via e-learning. Interactieve webinars spelen daar een rol in, maar nog een grotere rol is weggelegd voor online leermodules.

De investering in een e-learning cursus is duurzaam, want eens de leerinhoud is ontwikkeld kan die blijvend worden geraadpleegd en natuurlijk bijgewerkt wanneer nodig. Stel, je wil medewerkers omvormen tot project managers… Dankzij scenario based digitaal leren zullen ze van thuis uit de nodige basisvaardigheden vergaren.

L&D trend 3: productiviteit verhogen dankzij outsourcing

2020 zorgde ervoor dat veel organisaties in nauwe schoentjes kwamen te zitten. Zo komt de nadruk in alle geledingen van een bedrijf al gauw te liggen op productiviteit. Dat is voor L&D niet anders. Bovendien is L&D in tijden van crisis vaak een van de eerste slachtoffers wanneer het management budgetten beperkt.

De vraag is dus: hoe kan L&D meer realiseren met minder? Leertechnologie kan een lifesaver zijn, zoals al bleek uit de vorige alinea’s. Het probleem is echter vaak dat specifieke kennis rond digitaal leren in house niet aanwezig is. Het team uitbreiden zit er budgettair spijtig genoeg niet in. Of soms is de specifieke kennis er wel, maar vertaalt de nieuwe digitale leerstrategie zich in een tekort aan resources om de concrete e-learning cursussen te ontwikkelen.

Daarom gaan steeds meer organisaties op zoek een betrouwbare partner voor digitaal leren, die ondersteuning biedt door de nodige consultants en/of kennis in te zetten. Zo loopt de organisatie niet achter de feiten aan en behoudt het haar wendbaarheid als de woelige context weer voor veranderingen zorgt.

Master the new faster: neem contact op met Neo Learning!

Neo Learning ontstond destijds met een missie die vandaag opeens nog relevanter is dan toen: bedrijven helpen omgaan met het nieuwe, dankzij digitaal leren. Heb je een concrete opdracht waarbij we kunnen helpen, of zit je gewoon met een aantal vragen? Contacteer ons vandaag nog voor ondersteuning op maat. No strings attached.

Meer weten? We helpen je graag verder! Contacteer ons voor een afspraak of een demo.

Contacteer ons