Medewerkers in een moderne organisatie hebben geen tijd om uren aan een stuk training te volgen. Meer en meer mensen vinden het daarentegen aangenamer om just-in-time te leren: kennis vergaren op het moment dat ze die nodig hebben. Microlearnings zijn daarvoor de ideale oplossing.
Microlearnings ontwikkelen is geen rocket science. Toch is methodologie geen overbodige luxe tijdens het instructional design proces. Wil je korte, hapklare leermodules creëren die hun leer- en businessdoelen bereiken? Neem dan zeker onze vijf concrete tips mee om je microlearnings te laten uitblinken.
Bepaal de vorm op basis van het leerdoel
Microlearnings zijn korte modules die Learning & Development inzet om medewerkers te trainen. Een belangrijk misverstand daarbij willen we meteen ontkrachten: je creëert geen microlearning door een lange, omslachtige training in kleinere stukken te hakken. Integendeel: de kracht van microlearning zit hem juist in de verschillende vormen en uitwerkingen waarin elk stukje leermateriaal verpakt zit.
Wanneer een instructional designer nadenkt over de vorm van een microlearning module, houdt hij of zij in de eerste plaats rekening met het leerdoel van die informatie. De vorm volgt dus de functie, en neemt bijvoorbeeld de gedaante aan van een video, interactieve pdf, audiobestand, tutorial, podcast of serious game.
Herwerk bestaande leerinhoud
Blijf altijd realistisch: langdradig en gedetailleerd lesmateriaal past niet in een microlearning module. Daarvoor schakel je beter over op een echte, interactieve e-learning die de boodschap op de juiste manier overbrengt.
Wat je wel kan doen, is bestaande leerinhoud zoals PowerPoints, video-opnames van klassikale training, handleidingen, enzovoort omzetten naar korte leermodules. Je vangt daarbij twee vliegen in één klap: voor het samenstellen van de inhoud begin je niet van nul, en tijdens het ontwikkelen van de microlearning bespaar je tijd en geld.
Focus op één leerdoel per microlearning module
— Lorem ipsum
Leerdoelen afstemmen op businessdoelen zorgt voor maximale impact, dat haalden we in onze vorige blogpost al aan. Ontwikkel je microlearning, beperk het aantal leerdoelen dan tot één per module. Door leerinhoud zeer gericht te brengen, vermijd je een overload aan informatie. Gebruikers focussen op de essentie van de inhoud en onthouden beter wat ze leren. De voordelen spreken voor zich.
Zet in op gebruikerservaring
We vermeldden het hierboven al: microlearning werkt perfect als just–in-time leermethode. Gebruikers hebben in dat geval niets aan een onduidelijke instructies of een ingewikkelde interface. Wat ze willen weten, moeten ze onmiddellijk kunnen terugvinden.
Ons advies: hou je modules altijd eenvoudig, kort en krachtig. Elke zin, afbeelding, of video moet meerwaarde toevoegen aan de inhoud en het leerdoel. Zo vermijd je onnodige afleiding en bevorder je de focus op de essentie.
Voeg een snuifje storytelling toe
Bij Neo Learning zijn we fan van storytelling, dat is intussen geen geheim meer. Ook in microlearning kan het – weliswaar in beperkte dosis – een absoluut pluspunt vormen. Storytelling is niet alleen nuttig om een afzonderlijke microlearning module te stofferen.
Het is nog krachtiger als rode draad doorheen een reeks microlearnings die rond hetzelfde topic draaien. Denk bijvoorbeeld aan personages die terug opduiken of grafische storytelling waarbij een visuele stijl steeds terugkomt.
In elk geval: met storytelling dompelen we de gebruiker onder in de leerinhoud. Het prikkelt niet alleen de verbeelding, het zorgt ook voor een emotionele connectie met de inhoud. De gevolgen: de betrokkenheid stijgt en leerstof blijft beter bij. De moeite waard om te proberen, als je het ons vraagt!

Kies voor support op maat, van advies tot ontwikkeling
Ben je klaar om er zelf aan te beginnen? Of wil je graag ondersteuning bij het afstemmen van leerdoelen op businessobjectieven? Geen idee welke vorm je microlearnings best aannemen? Of simpelweg geen tijd of resources om microlearning modules te ontwikkelen? Neo Learning staat je bij, op welk niveau je onze hulp ook nodig hebt. Contacteer ons. Wij horen graag wat we voor jouw volgende e-learning project kunnen betekenen.
Meer weten? We helpen je graag verder! Contacteer ons voor een afspraak of een demo.