De huidige tijdsgeest leidt L&D departementen verder in de richting van digitaal leren. Maar, hoe je het ook draait of keert, voor sommige technische of hands-on vaardigheden blijven klassikale trainingen onmisbaar.

Dankzij een blended leerstrategie vullen online en klassikale opleidingen elkaar perfect aan.

Wat is blended leren?

Wat verstaan we precies onder deze aanpak? Blended leren is een hybride leervorm die een mix van methodes combineert.

Denk aan een traject voor technisch personeel met verschillende kennisniveaus, om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in hun vakgebied. L&D werkt daarvoor een leerprogramma uit, waarbij medewerkers eerst individueel een e-learning cursus volgen om hun kennisniveau gelijk te trekken. In de e-learning krijgen ze op hun eigen tempo bepaalde theoretische kennis en basisvaardigheden aangeboden. Later volgt een klassikale sessie als verdieping, waarin medewerkers hun kennis in de praktijk omzetten. Ze krijgen ook de mogelijkheid om vragen te stellen of onduidelijkheden op te klaren.

De bedoeling van een blended leerstrategie is met andere woorden dat online en klassikale leeractiviteiten één geheel vormen, en door hun unieke combinatie ervoor zorgen dat medewerkers het leerdoel succesvol bereiken.

Wij zetten de belangrijkste voordelen voor jou op een rij.

De voordelen van blended leren

Voordeel 1 - Blended leren zorgt voor motivatie

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar voldoende variatie in het leeraanbod stimuleert de motivatie van medewerkers in hoge mate. Keuze uit een gevarieerd scala aan leeractiviteiten moedigt mensen aan om hun groeitraject zelf in handen te nemen.

Een blended leerstrategie vergemakkelijkt die variatie: een leerprogramma dat bestaat uit e-learnings, fysieke workshops, video’s en vragensessies verhoogt de betrokkenheid van deelnemers en zorgt bovendien voor een betere retentie van de leerstof.

Voordeel 2 - Blended leren stimuleert social learning

Social learning past perfect binnen een blended aanpak. Sociaal leren kan fysiek gebeuren, maar is ook online perfect mogelijk. Zo kan het L&D departement in tijden van toenemend telewerk een forum opzetten op het LMS, een vragenronde organiseren via videocall of een digitale workshop op poten zetten.

Leren van de meest ervaren collega’s op de werkvloer of van medewerkers met een andere expertise, is enorm verrijkend en vergemakkelijkt het omzetten van de kennis naar de praktijk.

Voordel 3 - Blended leren maakt personalisatie mogelijk

De combinatie van verschillende (online) leermodules en bijsturing via een trainer in klassikale sessies biedt L&D nuttige inzichten in de specifieke kennis van individuele medewerkers. Waar nodig kan ook het kennisniveau opgekrikt worden.

Moderne medewerkers verwachten zelf ook steeds meer dat hun eigen leer- en groeitraject individueler verloopt. Een blended leerstrategie de perfecte manier om alvast stappen in de juiste richting te zetten.

Voordeel 4 - Blended leren is complementair met microlearning

We zijn allemaal voortdurend online. Willen we iets weten, dan zoeken we het snel op, ook op het werk. Just-in-time leren, of leren op het moment dat je bepaalde kennis effectief nodig hebt, is dan ook flink in opmars.

Door microlearning te integreren in je blended leerstrategie, speel je in op die just-in-time nood. Korte leeractiviteiten zoals een compacte e-learning of interactieve video zijn perfect te volgen tussen de dagelijkse taken door, en zorgen ervoor dat leren op een organische manier deel wordt van de werkdag.

Voordeel 5 - Blended leren biedt ruimte voor innovatie

In de toekomst zal blended leren nog verder evolueren dankzij virtual reality en augmented reality. VR en AR zijn immers ook hybride leervormen die virtueel leren en leren in de praktijk doen samensmelten.

Ze maken kennis opdoen en vaardigheden inoefenen niet alleen interessanter en uitdagender, VR en AR zorgen er ook voor dat de leeromgeving nog beter aansluit bij de reële werksituatie.

Benieuwd naar onze visie op blended leren?

Neo Learning begeleidde al verschillende klanten in het succesvol opzetten van een blended leerstrategie. Meer weten over onze aanpak? Contacteer ons, wij helpen jou graag verder.

Meer weten? We helpen je graag verder! Contacteer ons voor een afspraak of een demo.

Contacteer ons