Hoewel e-learning in de meeste grote bedrijven al goed ingeburgerd is, bestaan er toch nog enkele hardnekkige misverstanden over. E-learning zou onpersoonlijk zijn, alleen geschikt voor Millennials, er zou te veel focus liggen op de technologie, enzovoort. Wij bespreken 7 vastgeroeste mythes die we dankzij onze jarenlange ervaring met digitale opleidingen stevig kunnen weerleggen. Hier gaan we!
#1 Leerstijlen zijn heilig
Leerstijlen: je hebt er vast al wel eens van gehoord. De leerstijl is een begrip uit de didactiek en cognitieve psychologie, waar geen staalhard wetenschappelijk bewijs voor bestaat. De leerstijlen verwijzen naar voorkeursmanieren om te leren. De ene persoon verkiest actief experimenteren, de ander wil liever ervaren, luisteren, bekijken of conceptualiseren.
Op een rigide manier vasthouden aan die leerstijlen is geen goed idee. Onderzoek bewijst immers dat leerinhoud niet beter blijft hangen wanneer je inspeelt op de voorkeursstijl. Maar we kunnen het bestaan ervan ook niet ontkennen. Mensen vertonen toch vaak een duidelijke voorkeur voor een bepaalde leerstijl. Sommigen kijken liever naar een video, anderen geven de voorkeur aan luisteren naar een podcast of oefenen hun vaardigheden liefst tijdens een workshop.
We zien echter dat de keuze voor een bepaald medium vaker bepaald wordt door de leerinhoud en de omgeving waarin de gebruiker zich bevindt. Of een combinatie van de twee, dat is ook mogelijk.
Denk maar aan mensen die veel tijd doorbrengen in hun auto. Voor hen is een podcast interessanter dan een video. Medewerkers die op de werkvloer bepaalde handelingen onder de knie moeten krijgen, zijn beter af met een video tutorial die elke stap duidelijk uitlegt, of een live workshop met een ervaren trainer.
#2 Hoe interactiever, hoe meer betrokkenheid
Volg je deze redenering, dan kan je eigenlijk alle leerinhoud dumpen in allerhande puzzels en hersenloze spelletjes om toegang te krijgen tot bepaalde leerstof. Want interactiviteit zorgt er sowieso voor dat gebruikers betrokken zijn en hun aandacht erbij houden. Toch?
Fout!
Versta ons niet verkeerd: we zijn absoluut voorstanders van interactieve e-learning. Maar alleen als die goed doordacht en didactisch onderbouwd is, en effectief meerwaarde biedt. Denk aan een scenario-based e-learning waarin de gebruiker zelf een rol speelt. Stimuleer gebruikers om na te denken over de leerinhoud, en zorg dat ze de content ook kunnen toepassen door bijvoorbeeld een vraag te beantwoorden.
#3 Flitsende graphics zijn een must
Grafische elementen moeten de leerinhoud ondersteunen. Bieden ze geen meerwaarde? Dan zijn ze in feite overbodig. Niemand heeft iets aan een training die je visueel omverblaast, maar tegelijkertijd de aandacht afleidt van wat echt telt. Het design mag met andere woorden geen extra breinruimte innemen, maar moet de opname van leerstof in de hersenen vergemakkelijken.
Een goed doordachte UI/UX is echter wel essentieel om de gebruikerservaring zo aangenaam mogelijk te maken. Dat heeft ook te maken met extra belasting van ons brein: hoe meer energie verloren gaat aan het begrijpen van de navigatie, hoe minder energie er overblijft om bezig te zijn met de essentie van de cursus.
Niet de vaardigheden, resources of tijd in huis om daarover na te denken? Onze graphic designer en UI expert geven graag advies over de beste aanpak voor jouw e-learning.
#4 Gebruikers hebben de aandacht van een goudvis
Het zogenaamde wetenschappelijke bewijs dat de mens vandaag slechts 8 seconden gefocust kan zijn, blijkt gemakkelijk te weerleggen. En om meteen de goudvissen te verdedigen: ook bij hen blijkt de verdeling van aandacht niet zo zwart-wit te zijn.
Als onze aandachtsduur echt zo kort was, hoe verklaar je dan de populariteit van Netlfix-series bingen of tieners die honderden uren geabsorbeerd worden door een game? Er zijn tal van voorbeelden te noemen waarbij mensen helemaal opgaan in bepaalde content.
Toegegeven, de constante stroom aan notificaties onderbreekt onze focus vaak. Dat is makkelijk op te lossen door prikkels weg te nemen, meldingen uit te zetten of je aandacht voor notificaties selectiever te besteden. Dan is een gemiddelde mens wel degelijk in staat om zich langer dan 8 seconden te concentreren op leerstof.
Vergeet verder niet dat veel afhangt van de inherente interesses en behoeften van een persoon. Ligt een stukje informatie helemaal in de lijn van wat iemand graag ziet, beluistert, bekijkt? Dan kan hij of zij zich er sowieso langer mee bezighouden.
#5 Microlearning = video learning
We hebben het op deze blog al vaker gehad over microlearning. De mythe dat microlearning standaard een video bevat, houdt koppig stand. Zoals we eerder aanhaalden, wordt microlearning niet gedefinieerd door het medium (en dus niet door video), maar wel door het formaat en de focus. Een microlearning module is per definitie kort en focust op één of twee concepten. Vaak kan de gebruiker de leerstof ook onmiddellijk toepassen.
Video learning hoeft overigens niet standaard kort te zijn, of slechts op enkele topics te focussen. Integendeel, dankzij video kan je verschillende concepten helder uitleggen.
#6 E-learning is onpersoonlijk
Het klopt dat social learning een grote rol speelt in het aanleren van vaardigheden en kennis. Wanneer leren plaatsvindt zonder enige menselijke interactie in een afgeschermde omgeving, raken mensen snel gedemotiveerd. Vanuit dat standpunt beschouwen sommigen e-learning als een eenzame, onpersoonlijke bezigheid. In het verleden was dat misschien wel eens het geval.
Vandaag zijn er echter tal van mogelijkheden om aan e-learning aspecten toe te voegen die interactie, samenwerking en verbinding stimuleren, bijvoorbeeld:
- Ontwikkel e-learning die interactie met andere deelnemers aanwakkert, door bijvoorbeeld een leaderboard op te zetten of een forum te lanceren.
- Laat gebruikers samenwerken in groepjes om opdrachten te maken. Voor Securitas Aviation hebben we een succesvol blended leertraject opgezet waarbij deelnemers groepsopdrachten moesten afwerken en ook webinars konden volgen.
#7 Course completion = succesvol leren
Mensen verliezen zich gemakkelijk in statistieken en grafieken. Dankzij SCORM zien L&D verantwoordelijken op hun LMS wie een cursus gevolgd heeft, hoelang ze er over hebben gedaan en of ze de e-learning helemaal hebben beëindigd (= course completion). Soms wordt die completion status zelfs gebruikt om aan te tonen dat de organisatie en de medewerkers voldoen aan bepaalde wettelijke vereisten (bijv. veiligheidstrainingen of e-learning over GDPR).
Die cijfers zeggen echter weinig over de effectiviteit van de training. Medewerkers blootstellen aan bepaalde leerinhoud is niet hetzelfde als het effectief beheersen van die inhoud.
Wil je met jouw training het gedrag van de deelnemers werkelijk veranderen, en vaardigheden op de lange termijn aanleren? Focus dan niet alleen op de harde cijfers, maar kies ook voor oefening, herhaling en bekrachtiging van de leerinhoud. Eén training zal in dat geval niet volstaan. Het is beter om te opteren voor bijvoorbeeld een campagne die korte modules, sprekende visuals, communicatietools en analyse omvat. Onze End-User Security Awareness Campagne Inviqta is daar een prachtig voorbeeld van.
Hulp nodig bij het opzetten of uitrollen van zo’n leertraject. Bij Neo Learning vind je de experten die je zoekt.

Op zoek naar een e-learning die echt werkt?
Dan ben je alvast op de juiste website beland! Neo Learning biedt ondersteuning op maat van jouw vraag en organisatie. Dankzij ijzersterk instructional design, beregoede copy, visuals met meerwaarde en ontwikkeling die klopt, maak je van jouw e-learning een opleiding die de leer- én businessdoelen bereikt.
Meer weten? We helpen je graag verder! Contacteer ons voor een afspraak of een demo.