Onderzoek wijst uit dat 80% van de professionele security incidenten te wijten zijn aan een menselijke fout. De meeste organisaties zijn zich wel degelijk bewust van het belang van cyberveiligheid. Maar hoe zet je dat om in duurzaam, cyberveilig gedrag bij medewerkers? Niet op één-twee-drie, zo blijkt. Wij leggen uit welke aspecten cruciaal zijn om cybersecurity awareness te integreren in jouw bedrijfscultuur.

Ga voor een duurzame leercampagne

Veel bedrijven lanceren een eenmalige cybersecurity training, en bombarderen hun medewerkers tijdens een korte, afgebakende periode met een e-learning, tips of andere informatie. Dat is op zich niet verkeerd, maar brengt meestal geen langdurige gedragsverandering teweeg.

Gebruik daarom de kracht van herhaling, en benader bepaalde onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken om de nieuwsgierigheid van eindgebruikers te prikkelen. Zo zorg je ervoor dat cybersecurity top of mind blijft, en dat je uiteindelijk een duurzame gedragsverandering bereikt.

Verwerk cyberveiligheid in de workflow

Om medewerkers écht bewust te maken van phishing en andere digitale gevaren, moet je de training organisch verwerken in hun workflow. Dat doe je met een doordachte leercampagne die tijdens een langere periode loopt (ongeveer 1 jaar).

We beseffen als geen ander dat medewerkers hun handen vol hebben met hun dagelijkse taken. De leeractiviteiten die deel uitmaken van een cybersecurity campagne moeten dan ook kort en krachtig zijn. Microlearnings zijn daar de perfecte oplossing voor. Dat zijn bijvoorbeeld compacte video’s of bondige e-learnings die meteen to the point komen. Meer nog, eindgebruikers kunnen ze op hun eigen tempo doorlopen, waar en wanneer ze dat willen.

Creëer betrokkenheid met inspirerende leeractiviteiten

Hoe trek je de aandacht van eindgebruikers, en hou je ze ook langdurig vast? Door leertechnieken te gebruiken die betrokkenheid en engagement creëren bij medewerkers, en door hen tijdens de leercampagne uit te dagen én te belonen.

Bij Neo Learning geloven we in de kracht van immersive storytelling en gamification. Daar waar ze meerwaarde bieden, zetten we die technieken dan ook graag in. Voor een onderwerp als cyberveiligheid zijn storytelling en scenario-based learning dankbare methodes. Door levensechte voorbeelden of zelfs echtgebeurde cases rond cybercriminaliteit te gebruiken in e-learning of video’s, wek je emoties op bij gebruikers. De boodschap blijft daardoor gewoon veel beter hangen.

Test, evalueer en stuur meteen bij

Meten is weten. Alleen door de risicogevoelige punten binnen jouw organisatie bloot te leggen, kan je er ook effectief iets mee doen. Voor een bewustwordingscampagne rond digitale veiligheid is starten met een nulmeting daarom bijzonder interessant.

Niet alleen identificeert een nulmeting zwart op wit de pijnpunten. Je hebt ook een startpunt om later de evolutie van het kennisniveau en het gedrag van je eindgebruikers op te volgen. Blijkt uit tussentijdse steekproeven dat die evolutie trager gaat dan verwacht, of zijn medewerkers niet helemaal mee? Dan stuur je meteen bij. Dankzij deze doelgerichte aanpak mag je effectieve resultaten verwachten.

InviQta: een mensgerichte cybersecurity campagne

De experten van Xylos en Neo Learning ontwikkelden InviQta, een campagne die jouw medewerkers op een duurzame manier bewust maakt van de cyberrisico’s en -gevaren. Tijdens deze end user security awareness campagne creëren we betrokken eindgebruikers die de vereiste gedragsveranderingen omarmen en samen de cyberveiligheid van jouw bedrijf garanderen.

Maak jouw medewerkers cyberveilig

Nood aan een resultaatgericht cybersecurity awareness traject? Dan is onze InviQta-campagne echt iets voor jou. Ontdek alle voordelen op de InviQta-pagina, of contacteer ons rechtstreeks.

Meer weten? We helpen je graag verder! Contacteer ons voor een afspraak of een demo.

Contacteer ons