Lies is een jonge, getalenteerde project manager: steeds beschikbaar voor haar team, tot in de puntjes georganiseerd en hypergemotiveerd. Van haar werkgever vraagt ze eigenlijk maar één ding in ruil: de kans om te leren. Haar manager Klara investeert daarom in opleidingen. De komende twee dagen staat een klassikale training conflicthantering op de kalender van Lies. Ze moet daarvoor wel tussen Antwerpen en Brussel pendelen. Dat kost haar tijd en veroorzaakt werkachterstand. Bij overmaat van ramp valt een belangrijke collega ziek uit. Lies kan zich tijdens de opleiding nauwelijks focussen. Ze steekt uiteindelijk weinig op van de twee lesdagen.
Blended leren: het beste van twee werelden
Nochtans valt er uit kwalitatieve klassikale opleidingen heel wat op te steken. De dialoog met de trainer is bijvoorbeeld nuttig om belangrijke nuances op te pikken, en dankzij fysieke rollenspellen leren deelnemers bepaalde soft skills op een natuurlijke manier aan. Op zich is het dus geen slecht idee van manager Klara om de kaart van klassikale training te trekken.
De waaier van Learning & Development bevat echter nog heel wat andere, digitale voordelen: van interactieve e-learning, social learning en video’s, tot grafische job-aids en mobile learning.
Door klassikale en digitale troeven op de juiste manier en op het juiste moment uit te spelen, wordt het leren veel efficiënter. We spreken dan over blended learning of blended leren: een aanpak die klassikale en digitale trainingen combineert en zo voor meer flexibiliteit zorgt.
Een deel van de inhoud in het tweedaagse lessenpakket had Lies misschien van thuis of vanop kantoor kunnen verwerken. Of misschien was ze aan de hand van een e-learning cursus beter voorbereid naar de lessen gekomen? Een digital native als Lies plukt ongetwijfeld ook vruchten van een microlearning-aanpak met oefeningen op mobiele applicaties en het gebruik van wiki’s of how-to-video’s. Met blended leren stel je als Learning & Development manager een recept naar de smaak van je doelpubliek samen.
Hoe zorg ik dat de blended learning mayonaise pakt?
Leerstijlen en leertempo’s variëren van persoon tot persoon. Met blended leren kan je daar als manager op inspelen. Je stelt best een leertraject samen op een leerplatform dat niet is afgestemd op één maar alle personen in je team.
Bepaal je leerdoelen en benader ze met de meest gepaste blended learning strategie door je onder andere deze vragen te stellen:
- Welke algemene kennis moet mijn team beheersen, en welke kennis is specifiek?
Een project manager heeft niet per se dezelfde noden als pakweg een verkoper.- Op welk moment moeten mijn teamleden de kennis toepassen?
Vaak zijn toegankelijke tips en tricks efficiënter dan uitgebreide theorie.- Welke persoonlijkheden heb ik in mijn team?
Sommige personen leren beter in hun eentje dan in groep of vice versa.- Werken mijn teamleden op dezelfde plaats of zijn ze verspreid?
Bij een verspreide groep ligt de keuze voor digitale oplossingen meer voor de hand.- Hoe meetbaar wil ik het leren van mijn werknemers maken?Een digitaal leerplatform houdt alles netjes bij.
Op zoek naar een blended aanpak op maat?
Het beste uit klassikale en digitale trainingen puren: daarvoor is de hulp van een learning expert en een leerplatform onmisbaar. Bij Neo Learning begeleiden we bedrijven en managers al meer dan een decennium bij het bepalen van de juiste blended learning aanpak.

Ons creatieve team heeft de expertise en ervaring om inhoud te vertalen naar aantrekkelijke en behapbare leermodules. Onze technische specialisten leveren leerplatformen op maat af aan onze klanten en zorgen voor de perfecte opvolging.
We zijn niet voor niets Totara Platinum Partner en meermaals Totara Award-winnaar. Nieuwsgierig naar wat we voor jou kunnen betekenen? Contacteer ons!
Meer weten? We helpen je graag verder! Contacteer ons voor een afspraak of een demo.