Verhalen vertellen: het is van alle tijden. Lang geleden gebeurde het vooral rond het kampvuur, later via boeken, de kerk, op het dorpsplein, in het theater, … Verhalen hielpen de mens om de zin van het leven te begrijpen en gebeurtenissen te kaderen.

Ook vandaag is storytelling nog overal: je streamt bijvoorbeeld op elk moment van de dag je geliefde serie, een spannende film of spraakmakende podcast. Het blijft een fascinerende manier om in contact te komen met onbekende mensen, plaatsen of situaties, en tegelijkertijd emoties te beleven die daarmee verbonden zijn.

Bij Neo Learning geloven we in de kracht van storytelling om scenario-based e-learning tot leven te wekken. Hieronder lees je meer over hoe storytelling leren versterkt.

Verhalen motiveren

Niet alle leerstof leent zich zomaar voor een scenario-based e-learning. Het is belangrijk om ook de leerdoelen, het doelpubliek en de gewenste resultaten te betrekken in je keuze voor een leervorm. We hebben wel gemerkt dat we veel ingewikkelde content dankzij storytelling helder en begrijpelijk kunnen weergeven. Door leerinhoud te verweven in realistische scenario’s, zien gebruikers meteen hoe de theorie zich tot de praktijk verhoudt.

Met andere woorden: scenario-based e-learning maakt leerstof interessanter, en creëert zo een hogere betrokkenheid bij gebruikers. Het resultaat: gemotiveerde medewerkers die zich langer op het onderwerp kunnen focussen en bewuster bezig zijn met complexe onderwerpen.

Voor Febelfin maakten we de afgelopen jaren enkele cursussen over o.a. de jaarrekening en hypothecaire kredieten. Die ogenschijnlijk zware onderwerpen verwerkten we in boeiende scenario-based e-learnings, waarin allerlei personages de revue passeerden. De belangrijke regels en vaak ingewikkelde theorie combineerden we met herkenbare situaties, waardoor de leerinhoud concreet werd voor gebruikers.

Storytelling activeert emoties

Iedereen ervaart al wel eens het emotionele effect van verhalen: je pinkt een traantje weg bij een ontroerende film, ligt in een deuk dankzij een hilarische video op social media, of wordt helemaal meegesleept door een spannende detectiveroman.

Een degelijke scenario-based e-learning heeft een vergelijkbaar effect op de gebruikers. Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen: wanneer inhoud een bepaalde emotie opwekt tijdens het leerproces, worden er gebieden in ons brein geactiveerd die geheugen, interpretatie en vermogen om kennis op te doen bevorderen.

Elk goed verhaal heeft natuurlijk authentieke personages nodig. Daarom werkt Neo Learning in haar scenario-based e-learning meestal met herkenbare personages die de leerstof tot leven wekken. We brengen de reële werksituatie in kaart en vertalen die naar realistische verhaallijnen. Bijvoorbeeld:

  • In welk soort omgeving bevinden de medewerkers zich?
  • Welke functieprofielen zijn belangrijk?
  • Welke rol spelen die functieprofielen?

Daarbij houden we altijd rekening met het vaak zeer diverse doelpubliek: eigenlijk moet elke individuele medewerker zich kunnen herkennen in één of meerdere personages.

Zo ontwikkelden we voor een Belgische bank een scenario-based e-learning over wijzigingen in het erfrecht. Op het eerste zicht klinkt dat als een eerder droog onderwerp. Door te kiezen voor realistische situaties en personages van vlees en bloed, wekten we in samenwerking met onze klant het onderwerp echt tot leven. Bij erfeniskwesties spelen immers ook emotionele of andere gevoelige kwesties een doorslaggevende rol.

Scenario-based e-learning biedt ruimte om te experimenteren

In sommige werksituaties is fouten maken geen optie, bijvoorbeeld omdat het ernstige veiligheidsrisico’s inhoudt of schade berokkent aan het imago van de organisatie. Via training kunnen we een omgeving creëren waarin medewerkers zonder angst voor falen mogen oefenen, experimenteren en proberen. Een scenario-based e-learning leent zich daar uitstekend toe, op voorwaarde dat ze de realiteit zo goed mogelijk weerspiegelt.

Een mooi voorbeeld daarvan is de cursus die ontwikkelden voor Brussels Airport Company, rond het betreden van besloten ruimtes.

We gebruikten 360° foto’s van de kokers en schachten op de luchthaven om technici onder te dompelen in het scenario. In korte, herkenbare situaties moesten gebruikers bijvoorbeeld correct reageren op het uitvallen van de stroom, het stijgen van het waterniveau of een collega die onwel wordt. Volgens het hoofd van de preventiedienst op de luchthaven was dat een uitstekende aanpak: “De veiligheid op en het imago van de luchthaven, de continuïteit van de activiteiten en de tevredenheid van de reizigers zijn de investering in de e-learning meer dan waard.”

Transformeer jouw leerinhoud naar een scenario-based training

Leerstof transformeren in een scenario-based e-learning met impact: geen gemakkelijke opdracht. Bij Neo Learning werken gelukkig rasechte copywriters die niets liever doen. Hulp nodig om jouw complexe materie helder te verwoorden? Op zoek naar geboren verhalenvertellers die jouw training omtoveren in een scenario-based e-learning met impact? Dan ben je aan het juiste adres. Contacteer ons vandaag nog!