De innovatieve leerplatformen schieten als paddenstoelen uit de grond. Eén van de nieuwste buzzwords is LXP of learning experience platform. Een veelbelovend medium dat de L&D wereld volop aan het veroveren is.

Maar… Wat is een LXP eigenlijk? En waarin verschilt het van het klassieke LMS? Om een antwoord te geven op die vragen, hebben we een aantal zaken op een rijtje gezet.

Wat is een LXP?

Wil je weten hoe een learning experience platform werkt? Dan denk je best eens aan een streamingdienst die je vandaag gebruikt (bijv. Netflix, Spotify, Twitch). Een LXP biedt namelijk ook engagerende (leer)inhoud die gebruikers makkelijk consumerenwaar en wanneer ze maar willen.

Een LXP bevat allerhande online leeractiviteiten (denk aan blogs, podcasts of video’s) en e-learning cursussen. Dankzij artificiële intelligentie (AI) is het leerplatform in staat om op basis van de gebruikershistoriek andere leeractiviteiten voor te stellen. Net zoals die bekende streamingdiensten waarvan je vast al eens gebruikmaakte.

LMS vs LXP: zoek de drie verschillen

Zelfgestuurd leren

Een LMS is zo gemaakt dat de beheerder (meestal iemand van HR of L&D) controleert welke leerinhoud er verschijnt. Het gaat bijvoorbeeld over de trainingen die beschikbaar zijn voor specifieke functieprofielen of doelgroepen.

Zelfs wanneer LMS-gebruikers de mogelijkheid hebben om te kiezen op basis van eigen voorkeuren, dan nog zijn ze gelimiteerd tot een vooraf samengesteld leeraanbod.

Daar brengt het LXP verandering in. De controle over het leerproces ligt grotendeels in handen van de gebruikers. Het spreekt voor zich dat L&D nog steeds het leerplatform beheert en bepaalde verplichte cursussen klaarzet. Gebruikers krijgen in een LXP echter toegang tot een veel ruimer aanbod. Net zoals bij een streamingdienst raadplegen medewerkers met gemak de volledige bibliotheek van e-learningcursussen en digitale leeractiviteiten die de organisatie aanbiedt.

Dankzij AI kent het LXP de leerhistoriek van gebruikers, en doet het leerplatform zo nuttige suggesties voor bijkomende cursussen. Het LXP helpt medewerkers zo om hun eigen leertraject in handen te nemen en hun leerproces zelf te sturen.

Adaptief leren

Adaptive learning of adaptief leren werkt met AI en data-analyse om het leerpad van gebruikers in hoge mate te individualiseren. Het analyseert de unieke noden van elke gebruiker, en geeft op basis daarvan suggesties voor andere leeractiviteiten.

Een LMS traceert ook de leeractiviteiten van gebruikers, en geeft een algemeen beeld van hun noden. Maar, L&D verantwoordelijken moeten nog steeds een vooraf gedefinieerd leerpad uitstippelen. Bij een LXP is daar geen sprake van. Met de hulp van AI produceert het adaptieve leerpaden die zich doorheen de tijd aanpassen aan de veranderende noden van gebruikers.

Sociaal leren

Social learning komt tot stand wanneer medewerkers samenwerken, informatie en kennis uitwisselen en leren van ervaren collega’s. De laatste jaren is dat een belangrijke pijler van het leertraject geworden, en terecht.

Op een LMS is sociaal leren eerder beperkt tot de inhoud die gebruikers zelf publiceren op fora. Een LXP tilt social learning naar een hoger niveau. Gebruikers communiceren met elkaar en met hun trainers zoals ze dat op sociale mediaplatformen doen. Verder delen ze op een gelijkaardige manier externe online bronnen, zoals interessante blogs, podcasts en video’s.

De AI-technologie van een LXP zorgt ervoor dat gebruikers geen irrelevante inhoud te verwerken krijgen. Het leerplatform kijkt naar de leerhistoriek en interesses van de gebruikers, en biedt hen op basis daarvan interessante content aan.

Zo stroomlijnt het LXP social learning, en zorgt het voor een aangename gebruikerservaring voor zowel L&D als medewerkers.

Weg met het LMS, leve het LXP?

Ruil je nu best je bestaande leerplatform in voor een gloednieuw, innovatief LXP? Nee, zo ver hoef je niet te gaan. Integendeel, een LXP kan een krachtige aanvulling zijn op jouw huidige LMS. Bovendien verandert en verbetert het de gebruikerservaring aanzienlijk.

Heb je nog geen LMS? Dan kan een LXP gelukkig ook perfect op zichzelf bestaan.

Meer weten?

Jouw LMS transformeren naar een LXP? Toch liever een zelfstandig werkend LXP? Neo weet raad! Neem contact op, wij zorgen voor de rest.

Meer weten? We helpen je graag verder! Contacteer ons voor een afspraak of een demo.

Contacteer ons