Leerervaringen spelen zich meer dan ooit af op verschillende kanalen en zijn vaker zelfgestuurd. Naast de klassiekere trainingsprogramma’s aangeboden via een LMS, gaan moderne medewerkers zelf op zoek naar interessante artikels, luisteren ze naar boeiende podcasts en nemen ze deel aan online trainingen.

Die kleine stukjes kennis kan je helaas niet integreren in een traditioneel leerplatform. Geen nood, daar biedt de Learning Record Store redding.

Wat is een LRS?

Een Learning Record Store (LRS) is zo opgebouwd dat het alternatieve manieren van leren registreert. Bijvoorbeeld: online artikels, video’s, podcasts of tutorials, maar ook offline sessies, informele gesprekken met collega’s of andere leermomenten op de werkvloer.

De belangrijkste taak van het LRS is om xAPIdata op te slaan. Experience API of xAPI is een e-learning technologie die via de browser alle soorten leerervaringen (bv. podcasts, video’s, blogs) registreert en volgt.

De LRS biedt in veel gevallen ook een dashboard en genereert rapporten, waardoor Learning & Development verantwoordelijken de verzamelde leer- en prestatiedata vlot analyseren. Het toont de effectiviteit van trainingsprogramma’s aan, hoe medewerkers presteren naar aanleiding van wat ze leerden, en waarop gefocust moet worden om de effectiviteit van trainingen te verhogen.

Wat is het verschil tussen een LMS en LRS?

De namen mogen dan wel hetzelfde klinken, deze leerplatformen zijn twee verschillende producten, met elk hun specifieke doelen.

Een LRS is onzichtbaar voor zijn gebruikers. In de achtergrond zorgt het voor een veilige manier van opslaan, ophalen en interpreteren van data over leerervaringen, verspreid over verschillende systemen, media en kanalen.

Een LMS, daarentegen, is wel degelijk zichtbaar voor zijn gebruikers. Het beheert, faciliteert en lanceert verschillende formele leeractiviteiten.

Waarom kiezen voor een LRS en xAPI-technologie?

“Ik heb al een LMS. Waarom heb ik dan ook een LRS nodig?” Goede vraag.

Een LMS geeft je als Learning & Development departement de controle over de leerinhoud die je aanbiedt aan medewerkers. Met een LRS zorg je ervoor dat je de impact van dat aanbod op het leerproces nog beter in kaart brengt.

Door een LRS en xAPI-technologie te integreren in een LMS, krijg je als Learning & Development expert gedetailleerde en uitgebreide inzichten in het leerproces van medewerkers. Die ijzersterke combinatie verbetert niet alleen lopende leerprogramma’s en leeractiviteiten, het leidt ook tot betere prestaties en heeft een positieve impact op de organisatie.

Til jouw LMS naar een hoger niveau

Contacteer ons voor een afspraak met onze LMS-expert, zodat jouw leerplatform het volgende niveau bereikt.

Ben je nog op zoek naar een eigen leerplatform? Totara’s modulaire Talent Experience Platform biedt een oplossing voor de huidige en toekomstige leerbehoeften van jouw organisatie.

Meer weten? We helpen je graag verder! Contacteer ons voor een afspraak of een demo.

Contacteer ons