Walter is een jonge HR-professional met een achtergrond in e-learning development. Hij is onlangs gestart bij AllCorp, waar Human Resources momenteel volop investeert in digitale opleidingen. Zijn manager geeft hem de opdracht om de feedback van experten in het bedrijf over twee bestaande e-learning cursussen te verzamelen. Daar moet Walter dan mee aan de slag om de nodige verbeteringen toe te passen. Deadline: binnen twee weken…

Walter probeert nauwgezet de uiteenlopende feedback te consolideren. Dat kost hem dagen aan een stuk.

De ene expert lijst alle verbeterpunten op in een reeks e-mails, de andere stuurt screenshots met enkele summiere opmerkingen en nog iemand anders telefoneert verschillende keren om wat dingen aan te geven. AllCorp’s kersverse medewerker heeft nu nog nauwelijks een week tijd om de aanpassingen effectief uit te voeren. Wanneer hij de digitale trainingen met de e-learning software opent, wordt Walter radeloos. De cursus blijkt opgebouwd zonder enige ogenschijnlijke samenhang. Walter verliest opnieuw kostbare tijd.

Vier weken later…

Uiteindelijk levert Walter de aangepaste e-learnings twee weken na deadline op. Hij huivert nu al bij de gedachte dat er binnen twee jaar misschien nieuwe updates nodig zullen zijn voor de trainingen.

De horror die we net beschreven is perfect vermijdbaar. Hoe? Dankzij een storyboard.

Wat is een storyboard en waarom is het essentieel bij e-learning?

Een e-learning storyboard is voor een digitale training wat een script is voor een film: hét fundament waarop een team rekent en bouwt om efficiënt tot het allerbeste eindresultaat te komen. Een storyboard is een toegankelijk document dat alle relevante informatie over een e-learning centraliseert, zoals:

  • De leerdoelen en het doelpubliek
  • Een overzicht van de cursusstructuur
  • Een overzicht van specifieke technische onderdelen (Bijv. scoresysteem, voice-over, informatielagen…)
  • Duidelijke richtlijnen om het storyboard te beoordelen en aanpassingen voor te stellen

Last but not least beschrijft een e-learning storyboard de exacte inhoud van de cursus, woord per woord, beeld per beeld en met duidelijke richtlijnen voor de ontwikkelaar om een kwalitatieve gebruikservaring te garanderen.

Het is belangrijk dat de stakeholders het storyboard uiteindelijk valideren. Wanneer je een gloednieuwe digitale training maakt, vermijd je zo onnodig tijd en energie te steken in de (vaak complexe) technische ontwikkeling. Dat lot ondergaan heel wat e-learning developers wanneer ze in een latere fase willekeurige verzoeken moeten inwilligen die hen dwingen voorafgaand werk ongedaan te maken.

Heb je een nieuwe collega zoals Walter die een bestaande e-learning moet updaten? Dan heeft die dankzij het storyboard een duidelijke blueprint om efficiënt mee aan de slag te gaan.

Wat maakt een storyboard écht goed?

Een goed storyboard bevat alle dingen die we hierboven net hebben beschreven. Een ander voordeel van een storyboard is dat het je in staat stelt op tijd en voldoende stil te staan bij een aantal vragen die vaak over het hoofd worden gezien, zoals:

  • Komt er niet te veel jargon aan bod die informatie weinig toegankelijk maakt?
  • Moet bepaalde informatie beknopter of duidelijker worden geformuleerd?
  • Strookt de tone-of-voice van de e-learning met die van de organisatie in het algemeen?

Slaag je erin om bovenstaande puntjes te optimaliseren? Dan heb je een top-storyboard. Dat zal zich vertalen naar de kwaliteit van de e-learning cursus die je uiteindelijk ontwikkelt.

Zet in op schrijfvaardigheid

Heb je als HR- of L&D-afdeling de luxe één of meerdere e-learning ontwikkelaars in huis te hebben? Ga dan zeker eens na of er iemand van hen een vlotte pen of een talenknobbel bezit, en interesse heeft om zich te specialiseren. Hij of zij is misschien wel de aangewezen persoon om jullie vaste storyboard-redacteur te zijn.

Zo ja, investeer dan in dat talent door die medewerker bijvoorbeeld copywriting opleidingen of workshops te laten volgen. Daarbij hoeft het er niet zozeer om te gaan je e-learnings van alle mogelijke spellingsfoutjes te behoeden (al is dat zeker ook belangrijk).

Een goeie copywriter is vooral iemand die informatie op een interessante manier weet over te brengen.

Een storyteller” heet dat.

De ene persoon heeft al wat meer aanleg voor storytelling dan de andere, maar één ding is zeker: storytelling versterkt het leren. Bovendien zijn er verschillende methodes die je als e-learning copywriter kan leren om storytelling in je digitale training te verwerken en je gebruiker te binden met de leerstof, bijvoorbeeld:

  • Begerenswaardige, afschrikwekkende of gewoon herkenbare situaties schetsen
  • Gebruik maken van personages
  • Met details impliciet inspelen op emoties of verlangens

Tijdelijke nood aan een storyboard copywriter of coach?

Bij Neo Learning gaan we er prat op dat we een team van gespecialiseerde learning consultants zijn. Dat betekent: stuk voor stuk mensen met passie voor en kennis van digitaal leren… én met daarbovenop een eigen domein van specifieke expertise.

Het zal je niet verbazen dat wij meerdere copywriting specialisten in ons team hebben. Zij focussen zich 100% op alles wat met storyboarding te maken heeft. Dat doen ze ook met plezier voor jouw team. Wil je op één van hen een beroep doen als coach om medewerkers zelf feilloze storyboards te leren maken? Het is allemaal perfect mogelijk dankzij onze Neo Learning Acceleration service.

Meer weten? We helpen je graag verder! Contacteer ons voor een afspraak of een demo.

Contacteer ons