De uitgangspunten van elke instructional designer of Learning & Development manager die een leerplan opstelt zijn: de doelgroep en de leerobjectieven. Klopt als een bus, nietwaar?
Toch bestaat er nog een stap, meer bepaald een vraag, die maar al te vaak wordt overgeslagen: ‘wat zijn de businessdoelstellingen?’. Daaruit vallen doorgaans de écht essentiële problemen en uitdagingen van je organisatie af te leiden. Die moet je als Learning & Development manager dan ook onder jouw gespecialiseerde loep nemen.
Stem je leerobjectieven af op business objectieven
Tom, Learning & Development manager bij AllCorp, krijgt te horen van een learning partner dat die enkele héél knappe e-learning cursussen heeft gemaakt, waaronder eentje rond ‘productiviteit’. Tom is geïnteresseerd.
Het AllCorp-management stelde al vast dat de productiviteit binnen bepaalde departementen niet optimaal is. Volgens het management worden teveel uren gewijd aan taken die voor de medewerkers routine zouden moeten zijn. Tom krijgt een prijsvoordelig aanbod van zijn learning partner en besluit er snel op in te gaan.
Goed dat Tom niet kiest voor de e-learnings louter omdat ze aantrekkelijk zijn. Hij denkt na over de businessdoelen van zijn organisatie. De productiviteit verhogen is daar dus blijkbaar één van. Om tot reële businessimpact te komen is echter nog iets meer vereist.
Onder de Learning & Development-loep: wat teistert de business écht?
Twee weken later verspreidt AllCorp de nieuwe e-learning cursus binnen de organisatie. Helaas blijft het gewenste effect, op enkele uitzonderingen na, helemaal uit. Tom vraag zich natuurlijk af waarom…
De e-learning die AllCorp aankocht, beantwoorde aan een algemene business-problematiek: productiviteit. Wat AllCorp en Tom niet deden voor de aankoop was die problematiek grondiger analyseren en het leermateriaal daarop afstemmen.
De focus van de aangekochte e-learning lag op time management. Dat kwam in de realiteit slechts enkele medewerkers werkelijk ten goede. De hoofdreden van het gebrek aan productiviteit waar AllCorp zo van wakker ligt is eigenlijk: gebrekkige communicatie.
Bij AllCorp wordt er sinds COVID-19 vaker verspreid samengewerkt. Iedereen voert zijn deel van de taken nog steeds naar behoren uit. Wat ze echter veel slechter doen, is daarna het spreekwoordelijke stokje doorgeven.
De ene medewerker communiceert (zoals gevraagd door de teammanager) via het Microsoft Teams-kanaal, de tweede voelt zich nog niet helemaal in zijn sas op Microsoft Teams en communiceert liever via e-mail, een derde gebruikt het Microsoft Teams-kanaal dan weer wel maar is niet beknopt genoeg in zijn berichten…
Nog iemand anders plaatst zijn werk op de server en gaat er iets te makkelijk vanuit dat zijn collega daar wel op tijd een kijkje zal nemen om het op te pikken, Enzovoort. Het is dus van essentieel belang om de fundamentele problematiek bloot te leggen en van daaruit naar leeroplossingen te zoeken.
Zoek naar modulaire leeroplossingen
- AllCorp-medewerker 1 communiceert zoals gevraagd door de manager.
- AllCorp-medewerker 2 ontbreekt het aan tool-kennis.
- AllCorp-medewerker 3 communiceert niet duidelijk en beknopt.
- AllCorp-medewerker 4 vergeet simpelweg te communiceren.
- AllCorp-medewerker 5 heeft misschien verschillende werkpunten.
De moderne werkplek evolueert sneller dan ooit. Problemen en uitdagingen worden alleen maar veelzijdiger. Die kan je als Learning & Development zelden aanpakken met één rechtlijnige opleiding.

Gebruik een flexibel leerplatform
Pak leren in je organisatie daarom structureel aan en zorg voor modulaire leertrajecten die in functie van verschillende doelgroepen kunnen worden gepersonaliseerd. Dat kan perfect met een flexibel leerplatform (LMS).
Bij Neo Learning ondersteunen we talloze grote organisaties structureel met het LMS van Totara. Inhoudelijk ondersteunen we Learning & Development managers met microlearnings en complete leercampagnes. Dat doen we dankzij de veelzijdige expertise binnen ons team van Instructional Designers, Copywriters, Grafici en developers. Benieuwd wat we voor jou kunnen doen? Contacteer ons gerust.
Meer weten? We helpen je graag verder! Contacteer ons voor een afspraak of een demo.