De coronapandemie heeft een verpletterende impact op onze werkomgeving. Sommige medewerkers hoeven niet aanwezig te zijn op kantoor en blijven op hun veilige thuiswerkplek. Anderen hebben die optie niet, en bemannen de werkvloer omdat fysiek aanwezig zijn nu eenmaal tot de kern van hun job behoort.

Hoe dan ook, jouw medewerkers hebben recht op een veilige werkplek, en moeten informatie krijgen rond mogelijke risico’s. Het belang van veiligheids- en compliance-voorschriften was al groot voor COVID-19, en is nu alleen maar crucialer geworden.

Het opleiden van medewerkers blijft een topprioriteit en kan je niet (blijven) uitstellen. Learning & Development teams staan dus voor een uitdaging: opleidingsprogramma’s organiseren die hun doel bereiken én de geldende veiligheidsmaatregelen respecteren.

Neo Learning geeft je alvast een stevige duw in de rug met onderstaande tips om de (toekomstige) leeruitdagingen van je organisatie succesvol aan te gaan.

Evalueer je huidige leeraanbod

Bestaan je trainingsprogramma’s grotendeels uit klassikale opleidingen, dan is het tijd om te zoeken naar alternatieven. De go-to oplossing is natuurlijk digitaal, of op z’n minst een blended aanpak.

Gebruik deze gedwongen shift als een opportuniteit om het leeraanbod van je organisatie grondig onder de loep te nemen. Welke kennis en vaardigheden draag je fysiek over, en wat leent zich perfect tot video’s, interactieve webinars of e-learning?

Door deze oefening verscherp je als Learning & Development team de focus op leerbehoeften en leerdoelen. Zo stof je oude, vastgeroeste opleidingsgewoonten af en steek je ze in een nieuw, digitaal jasje.

Zorg voor variatie in je leeractiviteiten

Kies je voor digitale leeroplossingen, zorg dan voor voldoende afwisseling en interactie in je aanbod. Al eens van microlearnings gehoord? Dat zijn hedendaagse leeroplossingen die hun doel snel en efficiënt bereiken. Ze combineren verschillende media (tekst, visuals, audio, video) voor het beste leerresultaat.

Gebruik video’s bijvoorbeeld om bepaalde handelingen of procedures uit te leggen. Het is de manier bij uitstek om informatie op een laagdrempelige manier over te brengen.

Je medewerkers testen kan natuurlijk nog steeds, met een digitale quiz of met vragen die je verwerkt in een e-learning. Voor bepaalde onderwerpen is een scenario-based aanpak een absolute meerwaarde.

Sommige handelingen moet je echter ook fysiek controleren. Denk aan het correct aansluiten van appratuur of het volgen van bepaalde veiligheidsprocedures. Met respect voor de geldende coronamaatregelen valt dat gelukkig nog te organiseren.

Verder blijft permanente evaluatie op de werkvloer essentieel om het naleven van voorschriften voortdurend op te volgen.

Schakel coaches in

Zijn je medewerkers goed opgeleid rond de geldende safety en compliance richtlijnen? Schakel een coach of mentor in. Dat zijn medewerkers die sowieso op de werkvloer aanwezig zijn. Zij geven het goede voorbeeld, beantwoorden vragen, en durven collega’s aanspreken wanneer zij in de fout gaan. Zo creëer je een cultuur van veiligheid die gedragen wordt door alle medewerkers.

Hulp nodig?

Wil je je leeraanbod grondig hervormen naar een digitaal of blended programma? Zoek je een partner die samen met jou e-learning, video’s of microlearning trajecten uitbouwt? Reken op Neo Learning! Contacteer ons voor een vrijblijvend, inspirerend gesprek.

Meer weten? We helpen je graag verder! Contacteer ons voor een afspraak of een demo.

Contacteer ons