Social learning is in essentie leren van je collega’s. Hoe pak je dat aan wanneer thuiswerken de norm is geworden, en veel (on)bewuste observatie op de werkvloer wegvalt?

Gelukkig kan je sociaal leren vlot in een virtuele omgeving integreren. We geven je enkele kleine tips met een grote impact.

Benut de voordelen van digitale tools

Dankzij de huidige technologie kunnen medewerkers die thuiswerken elkaar toch vlot spreken, horen en zien. Even meekijken over de schouder van een collega ligt echter moeilijker, fysiek althans. Waarom dan niet virtueel aan social learning doen?

Met de meeste videocall-tools kan je moeiteloos je scherm delen en elkaars handelingen online volgen, eventueel met extra mondelinge toelichting. Die uiteenzetting kan je zelfs opnemen, om later opnieuw te bekijken als dat nodig is.

Gebruik je LMS voor social learning

Heeft jouw Learning & Development departement een degelijk leerplatform ter beschikking? Dan creëer je in een handomdraai een forum voor een specifieke doelgroep.

Met zo’n forum geef je medewerkers een centrale plek om vragen te stellen over e-learning cursussen, leeractiviteiten, technische vaardigheden of andere expertises. Collega’s die tot dezelfde doelgroep behoren, een Learning & Development medewerker of een trainer, geven dan antwoorden of wijzen in de juiste richting. Ook vanop afstand in groep samenwerken behoort tot de mogelijkheden.

Zo gebruik je één van de standaardfunctionaliteiten van je LMS in functie van sociaal leren. Een ideale oplossing voor medewerkers die gedeeltelijk of volledig kiezen voor telewerk.

Plan informele leermomenten

Door toegenomen thuiswerk zijn veel korte, informele ontmoetingen met collega’s weggevallen. Hoe zorg je er dan voor dat ongedwongen momenten deel blijven uitmaken het professionele leven?

Eén van de manieren om dat te doen, is om vaste, eerder informele meetings in te plannen (wekelijks of tweewekelijks), waarbij alle telewerkers inbellen. De deelnemers overlopen individueel aan welke taken ze werken, en waarbij ze nog hulp kunnen gebruiken. Teamleden blijven zo niet alleen op de hoogte van het werk van collega’s, ze kunnen ook hun hulp aanbieden indien nodig. De meest directe vorm van social learning!

Social learning in jouw organisatie

Nieuwsgierig naar hoe jouw Learning & Development departement best sociaal leren integreert in de leerstrategie? Social learning implementeren in een bestaand of nieuw Totara LMS? Neo Learning helpt je daar graag bij! Contacteer ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Meer weten? We helpen je graag verder! Contacteer ons voor een afspraak of een demo.

Contacteer ons