Inge is marketing manager van een online modewinkel. Haar echtgenoot, Lander, is learning verantwoordelijke bij een bank- en verzekeringsfirma. Thuis babbelen ze zoals de meeste koppels al eens over het werk. Om elkaar te steunen, natuurlijk. Maar Lander steekt ook zelf heel wat op van het hele marketing gebeuren…

Wat hebben een marketing manager en een learning verantwoordelijke dan in hemelsnaam gemeen (behalve huismeubels en drie weken vakantie in Juli, in dit geval)?

Ken de realiteit van je doelpubliek

Inge en Lander hebben in hun functie één identiek doel: het gedrag van hun doelpubliek in een bepaalde richting sturen. Daarvoor moeten ze eerst en vooral hun doelpubliek goed kennen. Inge doet dit als volgt:

  • Ze bevraagt klanten om nieuwe inzichten te krijgen maar ze houdt er rekening mee dat de antwoorden niet noodzakelijk overeenkomen met hun werkelijke consumptiegedrag tijdens de dagelijkse routine.
  • Ze onderzoekt zeer grondig wat hun doel is, wat hen motiveert, waar zij normaal op zoek gaan naar informatie, hoe zij beslissingen maken, en vooral hoe hun dagelijkse realiteit eruit ziet…

Alvorens Lander leertrajecten voor zijn werknemers uitstippelt, probeert hij ook gedragsfacetten van zijn doelpubliek te begrijpen en hun dagelijkse realiteit te kennen.

De volgende stap voor Inge en Lander is zorgen voor betrokkenheid met de content die ze aan hun doelpubliek willen afleveren.

Vraag je af wat je doelpubliek zich afvraagt

Aandacht is een beperkte bron geworden in de digitale leefwereld. Zowel consumenten als werknemers moeten kiezen waarop ze hun aandacht vestigen om niet verloren te raken in de wirwar van informatie.

Daarom is het belangrijk om doelmatig te antwoorden op specifieke vragen die zij zich zelf stellen. Inge’s drie laatste blogposts en youtube video’s, gericht aan jonge dertigers, zijn niet voor niets als volgt getiteld:

  • Hoe kleed ik me voor de gym?
  • Is de hipster-stijl passé?
  • Kan ik jeans dragen op een huwelijksfeest?

Merk de gelijkaardige methodologie die Lander toepast bij het kiezen van topics voor job aids, e-learning cursussen en workshops over gedragsrichtlijnen en normen:

  • Kan ik mezelf zijn bij klanten?
  • Hoe wijs ik mijn collega op fouten?
  • Zijn er dingen die ik nooit aan klanten mag vertellen?

Bied je doelpubliek keuze en leer ze nog beter kennen.

Zoals je ziet: noch marketing manager, Inge, noch learning verantwoordelijke, Lander, dringen hun publiek één reusachtige brok aan informatie op. Ze splitsen de content op en maken gebruik van een modulair plan.

Inge en Lander creëren een veelzijdig traject. Hun doelpubliek zit zelf in de chauffeurszetel en baant zich een weg binnen dat traject. Inge en Lander observeren en begrijpen steeds beter wat het gedrag van hun publiek drijft en passen het traject aan waar nodig.

Contacteer ons gerust

Nieuwsgierig naar welke modulaire leeraanpak jouw werknemers vooruit helpt? Neo Learning staat klaar.

Meer weten? We helpen je graag verder! Contacteer ons voor een afspraak of een demo.

Contacteer ons