Just-in-time learning is in feite een vorm van microlearning. Het gaat om korte leermodules die medewerkers op zeer specifieke momenten raadplegen of aangeboden krijgen. Klinkt simpel, toch? Je vraagt je misschien af waarom L&D professionals er dan zo de mond vol van hebben (sinds de start van de coronapandemie nog meer dan ooit). Tijd om de concrete voordelen van just-in-time leren nog eens toe te lichten.

Just-in-time leren zorgt voor een directe impact

Er bestaan talloze prima redenen om te investeren in uitgebreide opleidingen voor je medewerkers. Zo zorg je immers dat talent op langere termijn doorgroeit in je organisatie. Soms is er echter nood aan directe leerimpact. Tijdens de coronapandemie kregen heel wat organisaties te maken met nooit geziene situaties.

Er waren verschuivingen en spijtig genoeg ook vaak ontslagen, waardoor sommige medewerkers plots op zeer korte termijn nieuwe verantwoordelijkheden moesten opnemen. De nood aan de ontwikkeling van nieuws skills was met andere woorden hoogdringend. Er was echter noch tijd, noch de mogelijkheid om klassikale opleidingen te volgen of rechtstreekse, persoonlijke begeleiding te krijgen.

Er was eigenlijk maar één keuze: de nieuwe skills aanleren op het moment tijdens het uitvoeren van de taken. Dat heet ook wel ‘leren in context’. Resultaat: vallen en opstaan maar ook een intense leerervaring die blijft hangen. Een organisatie die just-in-time leren structureel aanbiedt, zorgt voor een veilige context waarin gebruikers ervaring opdoen en waaruit ze waardevolle lessen trekken. Neo Learning ontwikkelde samen met Xylos bijvoorbeeld een just-in-time leercampagne rond cyberveilig gedrag. Tijdens die campagne ontvangen medewerkers gesimuleerde phishing-e-mails. Trappen ze in de val? Dan worden ze naar korte, specifieke microlearning-modules geleid. Zo snappen ze meteen hoe ze precies werden misleid en hoe ze dat in de toekomst vermijden. Een leerervaring met impact dus!

We leren zoals we leven: ‘just-in-time’ motiveert

Het is donderdagnamiddag. Je hebt een intense meeting  achter de rug (ongetwijfeld via Microsoft Teams of Zoom) en binnen tien minuten volgt er al een tweede. Het is tijd voor een korte pauze: het perfecte moment om even na te gaan hoe het staat met de actualiteit, bijvoorbeeld. En dat doe je zonder slag of stoot. Gewoon even browsen naar je favoriete nieuwswebsite via je PC of smartphone en je bent weer mee. ’s Avonds kies je on-demand een filmpje op Netflix, op basis van het humeur dat je aan die laatste meeting hebt overgehouden.

Het is simpelweg de levensstijl van de hedendaagse werkende bevolking. We zijn gewend informatie pijlsnel te raadplegen en zelfs voorgeschoteld te krijgen. Denk maar aan de autoplay-functie op YouTube. Als je als lerende organisatie mee wil zijn met je doelpubliek, dan is het een must om die levensstijl te vertalen naar de werkplek. Slaag je erin om een medewerker die ergens mee vastzit te verlossen door relevante en zeer concrete leerinhoud on-demand aan te bieden? Dan maak je als organisatie een ongelofelijk goeie indruk op die persoon. Dat komt de intrinsieke motivatie natuurlijk heel erg ten goede.

Just-in-time leren zorgt voor productiviteit

Op zoek gaan naar de juiste informatie: daar kruipt tijd in. Studies uit het recente verleden spreken soms over meer dan acht uur per medewerker, per week: een hele werkdag dus. Zelfs als die studies maar voor de helft zouden kloppen, is dat nog heel erg veel verloren tijd. En dat is niet alles. Wanneer een medewerker is genoodzaakt werk te onderbreken, verliest hij of zij ook focus. Dat vermindert de kwaliteit van het werk, veroorzaakt stress bij de medewerker zelf en ontevredenheid bij de manager. Kortom, kostbare tijd en energie gaan verloren. Door als L&D just-in-time leren te voorzien, anticipeer je daarop. Je zorgt immers dat de relevante kennis beschikbaar is en makkelijk te raadplegen valt.

Wil je zorgen voor just-in-time leren in jouw organisatie?

Met just-in-time leren faciliteer je als HR- of L&D-afdeling dus de leertrajecten van je medewerkers en zorg je voor leren met impact en productiviteit als gevolg. Het is een hele oefening om dat structureel in je leeraanpak te verwerken. Gelukkig bestaan er daarom flexibele leerplatformen zoals een LMS van Totara. En bovendien kan je rekenen op gepassioneerde leerexperten als Neo Learning.

Contacteer ons!

Zit je met vragen rond just-in-time learning? Aarzel dan niet om ons vrijblijvend te contacteren voor meer insights.

Meer weten? We helpen je graag verder! Contacteer ons voor een afspraak of een demo.

Contacteer ons