Elk bedrijf met een leerplan wil ambitie waarmaken. Hoe groot die ambitie ook is, overdaad aan lesmateriaal is niet het juiste antwoord. Microlearning wel.

Bart leidt een groot en jong sales-team. Aan energie en motivatie geen gebrek! Maar Bart kent ook de werkpunten van zijn poulains. Hij verplicht ze daarom om deel te nemen aan klassikale trainingen. Bovendien heeft zijn Learning & Development team vorig jaar twee e-learnings ontwikkeld waarin alle sales-aspecten grondig onder de loep worden genomen. Vrij kostelijke investeringen, en toch ziet Bart met lede ogen aan dat de kennis niet voldoende wordt toegepast. Het lijkt wel alsof iedereen zich op de leerstof stort maar door de bomen het bos niet meer ziet. Hoog tijd voor Bart om microlearning en de bijhorende voordelen te overwegen.

Wat is microlearning?

Microlearning is een leeraanpak die focust op het behalen van zeer specifieke resultaten. Het bestaat uit kleine stukjes leerstof die doelgericht worden aangeboden aan werknemers. Dat maakt de leerstof toegankelijker en beheersbaarder. Veel gebruikte vormen van microlearning zijn: video’s, infographics, tips en tricks mails, korte oefeningen, spelletjes, enz.  

De voordelen van microlearning zijn niet éénmalig

Leren is een proces. Managers als Bart bieden hun mensen met de allerbeste bedoelingen veel waardevolle kennis aan. Ze zetten in op weten, maar negeren het onvermijdelijke vergeten dat daar ook mee gepaard gaat. De leerpsychologie spreekt over de vergeetcurve (van Ebbinghaus). Die is doorgaans zeer onvergeeflijk, waardoor een medewerker in minder dan enkele dagen na het volgen van die ene verplichte training het merendeel van de nieuwe kennis verleert.

De oplossing voor dit euvel is om de leermomenten te spreiden. En – als het even kan – ook de juiste kennis op het juiste moment aan te bieden.

‘Just-in-time’ maakt leren relevanter

Door te focussen op specifieke leerobjectieven met beknopte stukjes content, kom je al een heel eind. Bart, die zelf een door de wol geverfde verkoper is, zou maar al te graag bij elke pitch van zijn teamleden aanwezig zijn om ze de juiste tips mee te geven.

Dat is natuurlijk onmogelijk. Maar wat als zijn verkopers dertig minuten voor hun afspraak een korte video te zien krijgen op hun smartphone met enkele belangrijke tips en tricks? Niet alleen gaan ze dan beter gewapend hun presentatie tegemoet, ze absorberen de leerstof op een hyperrelevant moment. Die voordelen van microlearning zijn niet te onderschatten. Het verband tussen de beknopte leerstof en de feedback uit de pitch is zo sterk dat de gedragspatronen worden verlegd. Kortom, er zitten oneindig veel concrete voordelen in een microlearning oplossing verpakt.

Benieuwd naar meer?

Wil je meer weten over de voordelen van microlearning en hoe je ze succesvol inzet in jouw leercampagnes? Het team van Neo Learning helpt je graag op weg. Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.

Meer weten? We helpen je graag verder! Contacteer ons voor een afspraak of een demo.

Contacteer ons