Video is het middel bij uitstek om medewerkers helemaal mee te krijgen tijdens een training. Hoe groter de drive om te leren, hoe sneller de betrokkenheid stijgt en hoe significanter de impact van de opleiding. Het resultaat: een grondige gedragsverandering bij medewerkers, die ook effect heeft op de business. Neo Learning is dan ook een groot pleitbezorger van video als (deel van) een digitale leeroplossing. Waarom? Dat leggen we met plezier uit in dit artikel.

Wat is video-based learning?

Wat verstaan we onder video leren? Alle training die voor een groot stuk uit filmpjes bestaat en zo het principe ‘show, don’t tell’ volgt, valt onder die noemer.

 Van scenario-based e-learning tot software tutorials en microlearning: er bestaat geen twijfel dat video een bijzonder grote meerwaarde kan hebben als onderdeel van al deze digitale leeroplossingen.

De laatste jaren is video sowieso een dominant medium geworden. Dat bewijst alleen al de gigantische hoeveelheid filmpjes die elke seconde wordt toegevoegd aan YouTube. Video bekijken wint niet alleen aan populariteit onder het mom van ontspanning. Ook kennis opdoen en nieuwe skills aanleren gebeurt steeds vaker op basis van een kort maar krachtig filmpje. Kortom: kijken is het nieuwe lezen.

Kijk naar de Millennials en Generatie Z: zij vinden met één muisklik een handige tutorial om een platte band te vervangen, hun cv te optimaliseren of zelf een podcast in elkaar te steken. Velen van hen zijn opgegroeid in het videotijdperk, en hebben er dan ook duidelijke en hoge verwachtingen van.

Video verhoogt het begrip van de leerstof

Een duidelijke, al dan niet geanimeerde video is in staat om complexe leerinhoud, abstracte begrippen of ingewikkelde procedures helder uit te leggen. En dat kunnen we bewijzen! Onze leerexperten houden van een uitdaging, en ontwikkelden al video’s over gecompliceerde onderwerpen, van hypothecaire kredieten tot laboratoriumprocedures, van bedrijfsspecifieke veiligheidsvoorschriften tot softwaremigraties. Hieronder zie je enkele voorbeelden.

Een slim gemaakte video bevordert het begrip van de leerstof bij gebruikers. Door in te zoomen op de essentie, elimineer je onnodige randinformatie en schakel je afleiding uit. Die focus op de kern van de inhoud helpt gebruikers om zich maximaal te concentreren op het gedrag dat ze moeten aanleren.

Zoek je maximale inleving in het onderwerp? Kies dan voor scenario-based video learning. Realistische personages in herkenbare situaties brengen een onderwerp echt tot leven, geven bruikbare context aan de leerstof, en stellen scherp wat de gebruiker na afloop moet onthouden.

Video spreekt de zintuigen aan

This is our north star design action item, or start procrastinating 2 hours get to do work while procrastinating open book pretend to read while manager stands and watches silently nobody is looking quick do your web search manager caught you and you are fured so cross sabers.

Met andere woorden: wil je het leerproces écht in gang zetten? Spreek dan zoveel mogelijk zintuigen van gebruikers aan. En laat video daar nu het ideale middel voor zijn. Video-based leren spreekt namelijk onze visuele en auditieve sensoren aan. Gebruik je daarbovenop ook scenario’s in je video, dan activeer je ook andere cognitieve functies die de retentie van leerinhoud versterken. Met langdurige gedragsverandering na de training als resultaat.

De leerinhoud bepaalt het type video

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden: niet elk soort video is geschikt voor elke soort content.

Kies je voor scenario-based leren, bijvoorbeeld voor je veiligheids- of compliance-training? Dan zijn geanimeerde filmpjes ideaal. Ook professionele opnames met acteurs die situaties tot leven wekken, leveren een prachtig resultaat op en wakkeren bewustzijn van gedrag bij medewerkers aan.

Moet je een digitale tool uitleggen, of wil je in een softwaresysteem duiken? Dan is een interactieve video met beelden van de applicatie en een informatieve voice-over de go-to oplossing.

Over interactieve video’s gesproken: wil je de aandacht van gebruikers helemaal vastgrijpen, dan blaast branching jou en je gebruikers vast van je sokken. Gebruikers krijgen in dat geval een situatie te zien en moeten vervolgens een vraag beantwoorden (bijvoorbeeld om de situatie in te schatten en een beslissing te nemen). De volgende scène die de gebruiker ziet, hangt af van het gegeven antwoord. Heeft hij of zij een situatie fout ingeschat, dan is het gevolg ook duidelijk te zien en te horen. Impact verzekerd!

Schakel de leerexperten van
Neo Learning in

Overtuigd van de meerwaarde van video-based leren? Fantastisch! Toch nog enkele obstakels op je pad, zoals:

  • Geen in-house experten (zoals een copywriter of graficus) die jouw video kunnen ontwikkelen?
  • Geconfronteerd met een berg content, maar geen idee hoe je van daaruit een leerpad uitstippelt (laat staan video-based e-learning)?
  • Twijfel je over welk soort video het beste past bij jouw leerinhoud en doelpubliek?

Vertrouw dan op de expertise van Neo Learning om je bij te staan. Contacteer ons vandaag voor ondersteuning op maat van jouw uitdaging.

Meer weten? We helpen je graag verder! Contacteer ons voor een afspraak of een demo.

Contacteer ons