Dat spelletjes vaak een educatieve waarde hebben, spreken weinig mensen tegen. Dat spelletjes ook een plaats hebben op de werkplek is vreemd genoeg een iets controversiëlere stelling. Concepten als gamification worden daarom vaak sceptisch onthaald. Voor nog steeds heel wat organisaties lijkt het gepaster om training op een formele manier aan te pakken. Meestal komt dat door verwarring over wat gamification nu eigenlijk is en ook wat het niet is. Daar scheppen we in dit artikel wat meer duidelijkheid over.

Gamification: niet zomaar (kinder)spel

Wanneer je gebruik maakt van gamification of ‘gamificatie’, voeg je spelelementen of -mechanismen toe aan een specifieke leeroplossing of aan een leertraject. Het gaat er dus niet om je doelpubliek ontspanning te bezorgen maar net om de intrinsieke leermotivatie van je doelpubliek te stimuleren.

Neem bijvoorbeeld een magazijnmedewerker die dagelijks hard, fysiek werk levert en af en toe in contact komt met leveranciers. Mogelijk wil je hem of haar sensibiliseren rond gedragsrichtlijnen om het imago van je organisatie te ondersteunen.

De prioriteiten van die medewerker liggen echter elders dan het nauwkeurig volgen van zulke gedragsrichtlijnen. Er is immers vooral veel dagelijks werk dat steeds stipt op tijd klaar moet zijn.

Door spelelementen toe te voegen aan het leertraject, zoals bijvoorbeeld een vorm van competitie of beloningen die lerende medewerkers kunnen verzamelen (zoals badges), ontwikkel je bij vele personen toch intrinsieke motivatie om die gedragsrichtlijnen op te pikken.

Gamification is niet zomaar een kwestie van simpel wat spelletjes toevoegen aan een leeroplossing. Het is belangrijk dat je je doelpubliek eerst goed analyseert om te weten wat hen drijft. Daarna koppel je daar de juiste spelmechanismen aan die nodig zijn om hen te activeren.

Gamification is niet hetzelfde als serious gaming

Soms ontstaat er wel eens verwarring tussen gamification en serious gaming In plaats van enkel gebruik te maken van spelmechanismen gaat serious gaming op zoek naar het trainen van zeer specifiek gedrag of specifieke skills. Serious gaming zal er daarom naar streven om specifieke situaties zo realistisch mogelijk te simuleren. In die zin heeft het iets meer weg van een echt videospel dan gamification.

We nemen het voorbeeld van zonet er weer even bij. Als L&D-manager verwacht je dat je magazijnmedewerker  zich aan bepaalde, algemene gedragsrichtlijnen houdt wanneer er contact is met leveranciers of klanten. Voor een verkoper heb je wellicht nog heel wat andere, bijkomende verwachtingen en dat bovendien in heel specifieke situaties. Dan is een serious game nuttig om je verkoper intensief te trainen, zonder hem of haar al voor de leeuwen te gooien.

In het dagelijks werk van de magazijnmedewerker mag op gebied van fysieke veiligheid niets aan het toeval worden overgelaten. Een serious game om hem of haar voor te bereiden op risicovolle situaties heeft dan ongetwijfeld ook een meerwaarde.

Gamification is een hefboom bij het leren

Kortom, gamification is een leeraanpak die bijdraagt tot het algemene rendement van je (digitale) leeroplossingen. Het is met andere woorden een hefboom om het leren te versterken. Met serious gaming ga je nog een stapje verder.

Hoe succesvol de aanpak uiteindelijk blijkt, hangt af van verschillende factoren. Een vuistregel alvast: “overdaad schaadt.”  Beter één duidelijk spelmechanisme dan een complexe wirwar die de interesse van je doelpubliek doet wegkwijnen. Verlies de big picture van je (blended) leertraject niet uit het oog en tracht vooral de leerresultaten meetbaar te maken.

Aan de slag met gamification?

Aarzel niet om ons een seintje te geven als je wat hulp kan gebruiken. Onze consultants staan je met plezier bij met hun specifieke expertise. Of het nu gaat om hulp bij het opstellen van een leertraject, je gamification versterken met storytelling of vragen rond productie en development. Wij staan voor je klaar. Contacteer ons vandaag nog!

Meer weten? We helpen je graag verder! Contacteer ons voor een afspraak of een demo.

Contacteer ons