Meer respect op bus en tram

Op de tram en de bus gebeuren regelmatig kleine en grote incidenten. Omdat scholieren vaak met de vinger gewezen worden, wil De Lijn graag met hen in dialoog gaan.

De vraag van De Lijn kadert in hun participatief project ‘Trammelant’. Daarmee willen ze vooral schoolgaande jeugd respectvol leren omgaan met het openbaar vervoer, en met elkaar.

De Lijn zocht een oplossing waarmee ze die ruime doelgroep op een constructieve manier kunnen sensibiliseren en informeren.

Een gratis app voor jongeren

Voor De Lijn ontwikkelden we een laagdrempelige oplossing die perfect past in de leefwereld van de doelgroep: een game voor smartphones en tablets.

Gebruikers beoordelen tijdens het spel situaties op de bus. Binnen 30 seconden moeten ze zoveel mogelijk foute gedragingen (vb. roken op de bus, kauwgom onder je zitje plakken, luide muziek afspelen) aanduiden om punten te verdienen. Klikken ze op situaties die wel juist zijn, dan gaat hun score omlaag.

We verwerkten ook een informatielaag in het spel. Na elke kleine module krijgt de gebruiker een aantal meerkeuzevragen over vandalisme, agressie, sociaal gedrag en verkeersveiligheid. Antwoorden ze juist, dan verdienen ze bonuspunten.

De gratis app is beschikbaar voor iedereen, zowel op Android als iOS. Ook scholen kunnen zich registreren om als groep deel te nemen. Leerlingen, leerkrachten en zelfs ouders verbinden zich met hun school, en verhogen samen de totaalscore.

De Lijn beloont telkens een individuele weekwinnaar met een leuke verrassing. De beste school maakt kans op een maandprijs.