Wereldwijde coördinatie van opleidingen

Shimano heeft een uitstekende reputatie op vlak van kwalitatieve fietsonderdelen. Een belangrijke factor voor die reputatie zijn de fietsenmakers die werken met hun onderdelen. Zij moeten goed op de hoogte zijn van nieuwe Shimano producten en hoe ze werken, om de beste service te garanderen voor klanten.

Shimano stond voor een uitdaging: de fietsenhandelaars zijn geen werknemers, en Shimano had geen systeem om hen te bereiken. De hr-afdeling had ook geen duidelijk overzicht om training voor deze groep in goede banen te leiden.

Shimano zocht een flexibele aanpak om training voor fietsenmakers te voorzien en te regelen. Ze wilden ook verder gaan dan louter productkennis, zodat mensen zich kunnen certificeren.

Een lms op maat

We ontwikkelden een Learning Management System (LMS) dat van A tot Z is aangepast aan de noden van Shimano. Het system weerspiegelt de topkwaliteit van hun producten, met een design op maat en een indrukwekkende grafische gebruikerservaring.

Binnen het LMS creëren gebruikers een profiel om aan te geven wat voor hen relevant is. Op basis van die informatie worden aanbevolen programma’s gegenereerd (bv. op basis van rol of type fiets). Meer dan 100 programma’s en 800 cursussen zijn beschikbaar in verschillende Europese talen.

Vandaag kunnen fietsenmakers zich certificeren, zodat de servicestandaarden die Shimano verwacht, hoog blijven. Elke gebruiker verdient badges wanneer hij programma’s afmaakt. De badges horen bij een individu, en niet bij een servicecenter. Wie verhuist naar een ander center, neemt dus gewoon zijn kennis mee.

Dankzij onze oplossing is de bijkomende administratie aanzienlijk verminderd. De verantwoordelijkheden zijn verschoven, van het centrale hr-team naar nationaal niveau.

Shimano behoudt een volledig overzicht van alle opleidingen en prestaties, terwijl lokale managers kunnen beheren en updaten.

Vandaag bereiken we met het LMS een gebruikersgroep van meer dan 25.000 fietsenmakers die met producten van Shimano werken.

“Shimano Europa werkte in de afgelopen drie jaar met Neo. Aanvankelijk was de scope beperkt tot een bepaalde doelgroep, maar na verloop van tijd bewees het systeem zijn voordelen voor Shimano. Dat is de reden waarom we ons nu richten op een bredere groep gebruikers (+25.000). Gelukkig voorzag Neo in de beginfase waardevolle structuren om gemakkelijk om te gaan met deze nieuwe koers. Bedankt Wim en je team om een partner te zijn in dit proces.”

Cas Jansen, Online Training Officer