Aanbieders van consumenten- en hypothecaire kredieten moeten zich per periode van twee jaar verplicht bijscholen. Binnen die periode moeten ze vijf uur opleiding volgen per kredietactiviteit om hun kennis up-to-date te houden en te toetsen. Febelfin Academy ontwikkelde met Neo een onlineopleiding voor elk van deze 2 types kredietbemiddelaar. Daardoor kunnen ze zich bijscholen waar en wanneer zij dat willen.

Bemiddelaars in consumenten- en hypothecaire kredieten moeten zich verplicht bijscholen. Per twee jaar moeten de kredietbemiddelaars vijf uur opleiding volgen in functie van hun kredietactiviteit. Deze periode van 2 jaar start op 1 januari van het jaar volgend op hun inschrijving als betrokken verantwoordelijke persoon. Die verplichting gaat uit van de FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Febelfin Academy, het opleidingsinstituut van de financiële sector, biedt de erkende bijscholing aan.

Kredietbemiddelaars werken niet enkel in de banksector. Het kunnen ook makelaars zijn, garagehouders of verkopers in een supermarkt of elektro- en multimediawinkel waar je op krediet kan kopen.

Bekwaam kredieten verkopen houdt in klanten zo correct mogelijk in te lichten. Zo moeten bemiddelaars vragen over kredietverstrekking kunnen beantwoorden gaande van een 18-jarige student die een motorfiets wil kopen op krediet tot een klant die een krediet wil aangaan om zonnepanelen te installeren op zijn dak.

Behoefte

Met de ontwikkeling van de e-learnings komt Febelfin Academy aan een behoefte van kredietbemiddelaars tegemoet om de bijscholing te volgen waar en wanneer het voor hen past. Door de opleiding online te volgen op een computer, tablet of smartphone hoeven ze zich niet te verplaatsen.

Op een vijftal maanden tijd ontwikkelden Febelfin Academy en Neo twee onlineopleidingen.

Scenario’s

De e-learning vertrekt vanuit de praktijk en bestaat uit een tiental scenario’s. Elk scenario kan je apart afwerken. Het duurt vijftien tot twintig minuten per scenario. Voor en tijdens het scenario krijg je toegang tot de theorie. Die geeft je de achtergrondinformatie en relevante aandachtspunten. Na een scenario krijg je feedback of je de case met succes, wisselend succes of zonder succes afgewerkt hebt.

Voor de consumentenkredieten draaien de scenario’s bijvoorbeeld rond de renovatie van een huis of de aankoop van een gezinswagen, elektrische fietsen of een nieuwe keuken.

Bij de hypothecaire kredieten gaan de cases onder andere over de aankoop van een garage, paardenweide, vakantieverblijf in Frankrijk, eerste woning door een jong koppel, tweede woning wanneer je de eerste nog moet verkopen, appartement dat je gaat verhuren of woning waarvoor ouders borg gaan staan.

“We zijn zeer te spreken over de verrijkende samenwerking met Neo”, zegt managing director Ann Vanlommel van Febelfin Academy. “Ze hebben niet louter geknikt en uitgevoerd, maar ons ook gechallenged. Op zich iets dat je verwacht, maar niet alle leveranciers denken met je mee. De mensen van Neo hebben hun deskundigheid bewezen en we staan zeker open voor nieuwe projecten met hen.”

Kennis

We denken dat per jaar ruim een duizendtal kredietbemiddelaars de e-learning zal volgen wat leidt tot een doorgezette professionalisering van het beroep. We zijn ervan overtuigd dat de e-learning de goede reputatie van kredietbemiddelaars in stand zal houden of mogelijk zal verbeteren. Ze zal voor tevreden klanten zorgen omdat die volledige informatie krijgen. In de e-learning gaan we na of de kredietbemiddelaar rekening houdt met de behoefte van de klant, of die het krediet kan afbetalen en of de klant juiste antwoorden krijgt. Zo moet de bemiddelaar kunnen uitleggen wat het jaarlijks kostenpercentage van een krediet is.”

“De e-learning helpt de kennis up-to-date te houden en test de bekwaamheid om een krediet of een aankoop op krediet af te sluiten”, stelt Ann Vanlommel. “En je kan die in één keer of in delen afwerken, op één dag of gespreid over een langere periode. Met Neo hebben we een extra leervorm voorzien waar kredietbemiddelaars en hun klanten goed bij zullen varen.”

“We zijn ervan overtuigd dat de e-learning de goede reputatie van kredietbemiddelaars in stand zal houden of zelfs zal verbeteren.”

Ann Vanlommel, managing director Febelfin Academy