Blended leren bij Securitas Aviation

Securitas Aviation is een afdeling binnen de Securitas Group die gespecialiseerd is in beveiligingsoplossingen voor de luchtvaartindustrie. Als internationaal bedrijf is Securitas Aviation actief in 34 landen en 250 luchthavens, met in totaal 28.000 werknemers.

De uitdaging: transformatieproject over de grenzen heen

Om zich voor te bereiden op de baanbrekende veranderingen waar de luchtvaartindustrie voor staat, heeft Securitas Aviation het programma ‘Aviation 2020 and Beyond’ op poten gezet. Dat programma omvat een meerlaagse, gesegmenteerde innovatie-aanpak met initiatieven om het huidige productaanbod te verbeteren en de manier waarop het bedrijf zijn klanten helpt, volledig te vernieuwen.

Kleine groepjes Country, Branch en Project Managers uit de hele wereld werden uitgekozen als ambassadeurs voor het Aviation 2020-programma. Elke ambassadeur moet dezelfde basiskennis over het huidige en toekomstige ecosysteem van de luchtvaartindustrie hebben. Maar hoe breng je deze managers, die op duizenden kilometers afstand van elkaar werken en leven, samen en laat je hen samenwerken? Voor die uitdaging had Securitas Aviation dringend een oplossing nodig. Daarom deden ze een beroep op Totara-partner Neo Learning, die hen hielp bij hun transformatieproject.

De oplossing: van theorie naar business case dankzij blended leren

Om de behoeften van Securitas Aviation in kaart te brengen, staken Neo Learning en de mensen van het L&D-departement de hoofden bij elkaar. Samen ontwikkelden ze een blended-learningprogramma dat deelnemers onderdompelt in een transformerende leerervaring. Als einddoel moeten de deelnemers van het programma een praktische, realistische en innovatieve business case uitwerken.

Het blended learning programma

1. Online trainingsprogramma

Eerst volgen de deelnemers een online training over de toekomst van de luchtvaartindustrie en de disruptie die de technologieën van de toekomst met zich zullen meebrengen. Neo ontwikkelde een gepersonaliseerd, interactief dashboard in het Totara LMS, met de vijf belangrijkste trajecten die in een luchthaven plaatsvinden (bijv.: reizigerstraject, cargotraject). Met JavaScript en canvastekeningen werd het dashboard in het LMS gevisualiseerd.

Elk traject bestaat uit een trainingsprogramma met lessen, testen, taken en webinars. Tijdens dit deel van het programma kunnen de deelnemers rekenen op de steun van coaches: zij volgen de deelnemers op, staan de deelnemers regelmatig te woord via webinars en forums, controleren de taken en geven nuttige feedback. De tijd die de deelnemers aan de trajecten besteden, wordt geregistreerd. Ze moeten ook alle trajecten afleggen voor ze aan het volgende deel kunnen beginnen.

2. Klassikale lessen

Het tweede deel van het programma bestaat uit een aantal klassikale lessen waarbij de deelnemers elkaar leren kennen. Tijdens deze lessen worden er groepjes samengesteld waarbinnen de deelnemers samen een business case uitwerken.

3. Groepsopdrachten via taken, fora en live webinars

Tijdens het derde deel werken de deelnemers verder aan hun groepsopdracht via taken, op fora en tijdens live webinars. Zo kunnen ze op afstand ideeën uitwisselen en samenwerken aan hun business case. Om de samenwerking tussen deelnemers uit de hele wereld vlotter te laten verlopen, implementeerde Neo het Big Blue Button-webconferencingsysteem in het LMS. Als extra hulpmiddel werden er twee fora opgezet en gemodereerd:

  • Ask the Expert – voor contact met specialisten. Via een directe link kunnen de deelnemers al hun vragen over hun business case stellen.
  • Ask the Coach – voor contact met de coach, die ondersteuning biedt en informatie geeft over het proces en de resultaten. Als een team ergens vastloopt, is de coach nooit ver weg.

Wanneer al het harde werk achter de rug is, komt elke groep samen op één locatie om hun business case live voor een ‘Global Aviation Jury’ te presenteren. Voor de deelnemers is dit de ultieme kans om hun kennis en innovatieve ideeën te tonen aan Securitas Aviation.

Het resultaat: het leertraject valt in de prijzen...

De eerste groep Country en Sales Managers heeft het programma al met succes voltooid. De internationale jury was erg onder de indruk over de resultaten van het programma. Ze noemden het ‘het beste globale programma van Securitas Aviation‘ van vorig 2019.

De leden van de eerste groep nemen nu hun business case mee naar huis. In hun eigen regio gaan ze op zoek naar mogelijkheden om deze case te implementeren, waarbij ze samenwerken met echte klanten. Op deze manier bepalen zij het tempo voor innovatieve oplossingen, maken ze hun vernieuwingen bekend en zorgen ze er zo voor dat de hele organisatie klaar is voor de komende veranderingen.

...en de klant is tevreden

“Het succes van het LMS en het trainingsprogramma is deels te danken aan Neo Learning. De consultants begrepen echt wat we nodig hadden. Ze hielden de scope van het project steeds in het oog en werkten met een didactische aanpak. De combinatie van Neo’s expertise en onze eigen kennis vormde het basisingrediënt van dit succesvolle project.”

Sylvie Maes, Project Manager bij Securitas Aviation