Willemen Groep is één van de grootste, familiale bouwgroepen in België. Ze zijn actief binnen een divers maar complementair aanbod aan constructie gerelateerde activiteiten, alleen of als deel van een consortium: van civieltechnische werkzaamheden, industriebouw, woningprojecten en nutsvoorzieningen tot wegenbouw. De laatste jaren kijken ze ook over de landsgrenzen heen, en zijn ze steeds vaker actief in het buitenland.

Innovatie en digitale transformatie via een LMS

Voor Willemen Groep is innovatie een essentiële waarde. Vandaag zijn ze dan ook bezig met een uitgebreide digitale transformatie. In het verlengde daarvan gebruiken ze e-learnings om hun medewerkers te trainen. Ze zien dit als een proces, en zeker niet als eenmalige activiteit.

De constructiegroep was op zoek naar degelijke Office 365 training, en had ook een oplossing nodig om die inhoud te structureren. Bovendien wilden ze bepaalde topics kunnen aanbieden aan specifieke doelgroepen. Hun zoektocht spitste zich toe op een gebruiksvriendelijk en flexibel learning management systeem dat in staat was om te communiceren met hun andere platformen, en dat altijd en overal beschikbaar was. Het leerplatform moest hen ook toelaten om gemakkelijk nieuwe e-learningmodules te creëren en aan te bieden, parallel met de Office 365 video tutorials.

Willemen Groep contacteerde Totara Platinum Partner Neo Learning om een leerplatform op te zetten dat al deze functionaliteiten samenbracht.

Gebruikerssynchronisatie en OASE implementatie

Om Willemen Groep te ondersteunen, automatiseerde Neo Learning in de eerste plaats het user synchronisatie proces. Data uit een bestaande active directory in Microsoft Azure wordt nu gesynchroniseerd met het Totara LMS. De input van nieuwe medewerkers moet daarom slechts één keer gebeuren, via het interne HR systeem. Medewerkers worden opgedeeld in verschillende audiences, gebaseerd op het departement waarin ze werken (deze informatie komt ook uit de Azure database) en hun functieomschrijving. Via een geplande taak of scheduled task die Neo Learning opzette, worden job assignments automatisch gegenereerd. Gebaseerd op die job assignment worden gebruikers ook automatisch ingeschreven voor bepaalde trainingen.

Een gebruiksvriendelijk element vanuit het standpunt van de gebruiker én de administrator, is de single sign-on functionaliteit. Alle gebruikers loggen simpelweg in met hun Microsoft gegevens, en hebben dus geen extra login of paswoord nodig.

Learning & Development medewerkers creëren in een handomdraai rapporten, en volgen de voortgang van gebruikers op op basis van groupings of audiences die de verschillende departementen bij Willemen Groep vertegenwoordigen. Bovendien maakte de link tussen het type audience en het type cursus de inhoud van trainingen hyperrelevant.

Tot slot realiseerde Neo Learning de succesvolle integratie van kennis- en videoplatform OASE in het Totara LMS. OASE bevat een gigantisch aanbod aan Office 365 gerelateerde instructiefilmpjes. Willemen Groep is geabonneerd op dit platform. Van zodra hun abonnement vervalt, zal ook de connectie tussen Totara en OASE automatisch worden opgezegd. Learning & Development medewerkers bij Willemen Groep gebruiker verder course templates om lessen en activiteiten aan te maken in het LMS en relevante OASE video’s toe te voegen.

Een vlotte transitie naar telewerk

Het Totara LMS van Willemen Groep heeft momenteel meer dan 2000 actieve gebruikers, die samen al ruim 4000 cursussen hebben voltooid. Elke dag genieten gebruikers van de vrijheid om te leren en het grote aanbod aan cursussen te ontdekken.

De sterke connectie met OASE biedt hen bovendien nuttige content, die ze heel eenvoudig in een course template gieten. OASE heeft ervoor gezorgd dat ze vliegensvlug doelgerichte training kunnen aanbieden over o.a. OneNote, OneDrive en Teams.

Zoals vele andere bedrijven moest ook Willemen Groep in 2020 razendsnel omschakelen naar telewerk. Het Totara LMS hielp hen om die transformatie quasi vlekkeloos te laten verlopen. Intussen gebruiken de vele departementen bij de constructiegroep het LMS om zelfstandig interne cursussen over ERP, CAD en andere administratieve tools te creëren. Willemen Groep beschouwt dit als een belangrijke stap in de adoptie van het leerplatform. Bovendien bevestigen de flexibiliteit en eenvoud van de front- en backend hun keuze voor het Totara learning management systeem.

De toekomst van het leerplatform van Willemen Groep

De volgende stappen in het Totara avontuur van Willemen Groep? Eerst en vooral willen ze alle interne en externe training programma’s toevoegen aan het LMS. Verder bekijkt de constructiegroep momenteel ook een upgrade naar het Totara Talent Experience Platform, en onderzoeken ze de mogelijkheden van de gloednieuwe functionaliteiten die daarbij horen.

Het Totara LMS is in staat om samen te evolueren met de toekomstige leernoden en -doelen van Willemen Groep. Ze geloven dan ook sterk in een agile aanpak, die ervoor zorgt dat ze voortdurend nieuwe ideeën genereren en bestaande functionaliteiten verbeteren. Totara en Neo Learning hebben bewezen dat ze in staat zijn om deze high-end flexibiliteit waar te maken. De toekomst houdt alleszins nog veel innovatieve opportuniteiten in petto voor Willemen Groep.

“Neo Learning leverde degelijke resultaten in een heel korte periode. De LMS experten hielden niet alleen rekening met onze agile aanpak. Ze focusten ook op onze specifieke noden, terwijl er ruimte overbleef voor groei en veranderingen in de toekomst. Dankzij onze samenwerking met Neo Learning kunnen we rekenen op één team dat zowel conceptuele als technische expertise in huis heeft.”

David Jacobs, Director SC IT bij Willemen Groep